Cart 0

Egenmassasje eller ikke?

Egenmassasje Skadeforebyggende trening

Jeg har lenge brukt egenmassasje og anbefalt det til andre, og flertallet, inkludert meg selv, sverger på at det medfører positive effekter. Andre, spesielt de som ikke bruker det selv, er skeptiske.  Personlig merker jeg med det samme økt leddutslag etter en oppvarming bestående av egenmassasje. Har jeg en dag der jeg for eksempel skule føle meg litt for “tight” til å kjøre skikkelige knebøy eller markløft, skal det som regel ikke mer til enn å utføre litt egenmassasje av hofter og lår for å fikse problemet. egenmassasje hamstringsPersonlig er jeg ikke alltid så opptatt av at studier skal “bekrefte” det jeg selv har erfart har gitt meg, og de jeg trener, resultater. Av og til blir det litt som å score et mål i fotball, og deretter forske på om ballen virkelig var i målet, og finne ut av den faktisk var det, 10 år etter ballen satt klistra i nettet. Det er kanskje å dra det litt langt, for det er klart forskning er sentralt, bare ikke når det blir overdrevet…. For å gå tilbake til saken kom jeg nylig over følgende studie… Foam Rolling as a Recovery Tool following an Intense Bout of Physical Activity, by MacDonald, Button, Drinkwater and Behm, in Medicine & Science in Sports & Exercise Denne studien ville se på hva som skjedde på flere områder etter en treningsøkt bestående av 10 sett med knebøy, som var designet for å produsere stølhet. Testgruppen utførte egenmassasje av lår- og hoftemuskulatur med omlag 60 sekunder per muskelgruppe, to runder før treningsøkten.

Hva viste studien? 

  • Egenmassasje før treningen medførte mindre stølhet, sammenlignet med kontrollgruppen, etter trening.
  • På tross av reduksjon, høyere muskelaktivering i lårmuskulaturen etter trening, sammenlignet med kontrollgruppen.
  • På tross av reduksjon, høyere vertikale spenst blant de som utførte egenmassasje.
  • Større leddutslag for fremside og bakside lår blant testgruppen.
egenmassasje_psoas SandvikEgenmassasje før trening medførte med andre ord positive resultater “over hele linja”. Selv om denne studien gikk inn på effekten etter trening, er jeg overbevist om at egenmassasje vil være positivt også under selve treningsøkten, spesielt hva gjelder økt leddutslag og de positive effektene dette kan ha med tanke på prestasjon og skadeforebygging. Personlig bruker jeg også egenmassasje for å arbeide med triggerpunkter, med stor suksess. Dette anser jeg som fundamentalt for alle som vil holde kroppen skade- og smertefri. Det er svært enkelt å gjøre dette, og det kan spare deg for mye frustrasjon og problemer, akkurat som det har gjort for meg, og de jeg trener. Jeg demonstrerer hvordan dette skal gjøres inngåede i manualene mine. Om du sliter med skuldersmerter – klikk her Om du sliter med ryggsmerter – klikk her


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published