Cart 0

Visdom fra Westside – Korsrygg og knebøy

Louie Simmons Styrketrening Westside Barbell

Som du kanskje vet er jeg i USA og trener på Westside Barbell om dagen. Dette er gymmet som har skapt flere eliteløftere enn noen andre gym i verden, og jeg har gleden av å trene sammen med disse, og ikke minst legenden Louie Simmons. 

Det er inspirerende bare å være her, men det er enda bedre å TRENE på Westside! 

Dagen i dag startet med frokost med Simmons og et par andre karer klokka 07.00 der vi snakket løst om alt og ingenting, men mest trening (duh). Etter en time med prat, mat og kaffe var det duket for trening klokka 08.00. 

Litt inn i økta kom jeg til å spørre Simmons om hva han mente om fleksjon i knebøy da jeg så en av gutta kjøre boksbøy.

Svaret? 

“People who are concerned about lower back flexion has weak lower backs.”

Touché. 

Jeg har selv fått prolaps under knebøy og blitt paralysert av det, så at jeg er opptatt å holde ryggen frisk er det ingen tvil om. Siden skaden har jeg vært redd for fleksjon, spesielt ukontrollert fleksjon. 

Etter å ha sett Westside-gutta kjøre boksbøy med lett bekkentilt/fleksjon, altså, karer som kjører eksplosive reps med langt over maksen til de aller fleste, så har jeg lenge stussa på hvor sentralt det er å holde seg unna fleksjon. 

Ikke misforstå. Jeg sier på ingen måte at fleksjon er noe man skal gå for, spesielt ikke før teknikken er innlært, men Simmons selv har skadet ryggen seriøst to ganger i livet sitt, og trener fortsatt hardere enn folk flest, og løftere som løfter mange tonn hver eneste uke med fleksjon i visse øvelser ser ut til å klare seg fint. 

Spørsmålet er da om Simmons har rett? Han har erfaring, både med seg selv, og en rekke utøvere han har trent opp til å bli eliteløftere gjennom årene, med mange rekorder å vise til. 

I dag fikk jeg stifte bekjentskap med et par øvelser der resultatet var en “pump” i korsrygg, mage og hofter (glute medius) som jeg ikke før har kjent maken til!

Jeg har regelmessig kjørt reverse hypers, som Simmons lenge har snakket varmt om, men det er flere aspekter her. Det gikk opp et par lys for meg i dag, spesielt rundt dette emnet, som forhåpentligvis vil endre psyken min vedrørende knebøy. 

Det er ikke “halleluja, nå skal jeg kjøre knebøy” på gang, men jeg kommer til å tjene på det jeg har hørt og gjort i dag – det er helt sikkert. 

Ja, da er det bare å gjøre seg klar for økt nummer 2 som er like rundt hjørnet. Have a good one! ;) Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published