Cart 0

Fordeler og ulemper med slyngetrening - trenger du egentlig TRX?

Slyngetrening Styrketrening TRX

Trening med slynger, som for eksempel TRX, er ikke «nytt», men har likevel kommet hardt inn på treningsmarkedet i det siste. 

Spørsmålet er derimot om det egentlig har noe for seg? TRENGER du egentlig slynger i treningen din, eller holder det med tradisjonell styrketrening? Altså, det du gjør med stang og frivekter. Jeg går rett på sak, og fremlegger noen av tankene mine, vedrørende fordeler og ulemper med slyngetrening….

Fordeler med slyngetrening slik jeg ser det

Ustabilitet: Slynger introduserer dette elementet. Ikke i veldig stor grad, om du bruker de vanligste øvelsene, men likevel nok til at det kan medføre fordeler. For eksempel i henhold til stimulering av kjernemuskulatur og skulderstabilisering. Plassbesparende: Du kan utføre flere ulike øvelser uten å flytte særlig på deg, så slynger er av den grunn en ypperlig bestanddel i et «hjemmegym». Erstatning til benkpress: Pushupsvarianter kan fint erstatte benkpress om du i tillegg benytter ytre belastning, som vektvest, kjetting, ec. Ett av mine eldre klipp under, illustrerer dette. Det er ikke alle som trenger benkpress, men vi trenger alle å trene den horisontale pressbevegelsen. https://www.youtube.com/watch?v=NJ6e24a1CD8 Kjernetrening: Pushupsvarianten som vist over, krever at hofter og mage virkelig arbeider godt, og øvrige øvelser med slynge krever at «kjernen» er med i gamet, for å kunne trene trygt og effektivt. Dette gjelder for tradisjonell trening, men det er ofte enklere å reagere på at kroppen er i ferd med å komme ut av balanse, som fort skjer når du trener med slynger. Fullkroppsøvelser: Dette er en videreføring av forrige punkt. Trening med slynger er stort sett avhengig av at hele kroppen arbeider. Det kan derfor være et godt innlæringsverktøy, eller evalueringsverktøy, for å avdekke problemområder. God overkroppstrening: Du kan få god treningseffekt for overkropp med slynger, og da særlig horisontale press- og draøvelser. I tillegg kan du faktisk også «pumpe» armene rimelig effektivt. Utfallsvarianter: Slynger byr på flere utfallsvarianter som kan være effektivt som støtteøvelser, og for å underbygge stabilitet i både rygg og knær. Rehabilitering og skadeforebygging: Slynger bidrar til å kunne utføre flere effektive rehabiliteringsøvelser, da særlig for skuldrene. Du trenger  riktignok som regel mer enn dette. For å rehabilitere skuldersmerter - klikk her.

Ulemper med slyngetrening slik jeg ser det

Bulgarske utfall Eirik SandvikIkke tungt nok for bein: Slynger gjør det vanskelig å trene beina skikkelig. Det finnes sikkert harde varianter en kan benytte seg av, og/eller som setter balansen på prøve, men finnes det varianter som kan likestilles med hva tradisjonell styrketrening kan by på? Jeg er usikker. Mangel på to-beinsvarianter: To-beinsvarianter kan benyttes ved å for eksempel kjøre knebøy mens en holder slyngene for motbalanse. Denne varianten kan sikkert belases med vektvest og gjøres hard, men er det bra nok? En kan for eksempel kjøre bulgarske utfall med TRX, men er det ikke bedre å danne en stabil base for bakre bein og benytte tung belastning? Med tanke på fordeler og ulemper vil jeg påstå at det er et bedre valg. En studie fra 2013 som tok for seg forskjellen mellom tradisjonell styrketrening, og trening med TRX viste tilsvarende funn. Her sammenlignet de 3 fullkroppsøkter over 7 uker, med enten tradisjonell styrketrening, eller TRX. 5RM i benkpress og knebøy ble testet før og etter denne perioden. Studien konkluderte med at TRX medførte tilsvarende økning i overkroppsstyrke, mens tradisjonell styrketrening var overlegen når det gjaldt beinstyrke.

Overraskende?

Optimal Overkroppstrening - Eirik SandvikKanskje ikke. Jeg har alltid likt belastede pushups i slynger, og har faktisk prestert best i benkpress i perioder der jeg har kjørt hardt på med dette. Det trenger selvsagt ikke bety noe, men at slynger kan ha sin plass i et treningsprogram, er jeg ikke i tvil om. Enden på visa er at det finnes mange gode øvelser du kan benytte med slynger, særlig for overkroppen. Når det er sagt, baserer jeg overkroppstrening på bruk av frivekter, vektstenger, og kabeldrag. I manualen Optimal Overkroppstrening, viser jeg hvordan alle fundamentale øvelser skal utføres fra A til Å, og ikke minst hva du IKKE må gjøre, slik at du kan trene overkroppen optimalt, uten skader og smerter. For å lese mer om Optimal Overkroppstrening, klikk her.


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published