Cart 0

Fordelen med å jobbe deg opp til ETT toppsett

Styrketrening Toppsett Treningsmetoder

Har du trent en stund vet du at det kan være hardt å motivere seg til å trene flere tunge sett med samme belastning. Tror du for eksempel at 5x5 betyr at du MÅ bruke samme belastning på alle sett for å få fremgang - tro om igjen!

I starten av «treningskarrieren» er det helt greit å kjøre samme belastning på alle sett, og sakte men sikkert øke belastningen fra økt til økt. Lineær progresjon kalles det, og fungerer svært godt i nybegynnerfasen. Når du har trent en stund derimot, blir det verre å kjøre samme belastning for alle sett. Ikke at det ikke går an, men for min del blir det rett og slett kjedelig. Om jeg vet jeg har en økt med 5x5 med samme belastning foran meg, er jeg fristet til å si at jeg blir mentalt forstyrret... Fremgang har mye med mental innstilling å gjøre, og det å skulle gjøre nøyaktig det samme flere ganger under samme treningsøkt, ender fort opp med at en kun «gjennomfører».

Om du er ute etter å GJENNOMFØRE går du for toppsett!

[caption id="attachment_463" align="alignright" width="295"]No monkey business med toppsett! No monkey business med toppsett![/caption] Det skal sies at det er flere tilfeller der dette ikke er gjeldende, som for eksempel når du følger et treningsopplegg basert på prosenter, utfører øvelser som går under kategoriene rehabilitering/skadeforebygging, eller kjører spesifikke treningsmetoder. Det sier seg selv. Om du derimot har stagnert i de fleste øvelser, og er vant med å kjøre flere sett med samme belastning hver eneste økt, gjør DETTE. La oss si du vanligvis kjører 5 sett med 5 reps i benkpress, og siste tunge økt var med 100 kg. Gjør følgende istedenfor: Første sett =  5 reps med 60 kg Andre sett =  5 reps med 75 kg Tredje sett =  5 reps med 85 kg Fjerde sett =  5 reps med 95 kg Femte sett =  5 reps med 110 kg (toppsett) [caption id="attachment_468" align="alignleft" width="342"]Det «lille ekstra».. ;) Det «lille ekstra».. ;)[/caption] Psykologisk sett vil dette være enklere enn å kverne på med 5 like sett. Du har kanskje merket at du som regel har mer å gi om du går for å sette en ny rekord? Et «ekstra gir» om du vil? Det er poenget med å jobbe seg opp til et toppsett. Du kan gi det lille ekstra! Det betyr ikke at et toppsett er ensbetydende med en ny rekord. Det trenger det ikke være. Så lenge du har gitt alt du har den dagen, har du gjort det du skal. Så, med mindre du følger et oppsett der fremgangen er nøye kalkulert, som kan være fordelaktig i visse sammenhenger, hvorfor ikke gyve løs på støtteøvelsene med samme iver som på hovedøvelsene? Jeg mener IKKE at dette skal erstatte god teknikk. Du skal ikke kjøre så tungt at alt går til helvete. I min erfaring er det faktisk enklere å gjøre tekniske feil ved å kjøre flere tunge sett med samme belastning, enn med ETT «litt tyngre» sett. Trolig på grunn av det økte fokuset som kommer når du virkelig klemmer til. For å bringe mer nostalgi til denne siden, viser jeg et klipp med rumenske markløft med 90 kg (til bakken denne gangen) fra noen år tilbake. I dag vil jeg anbefale stopp i gulvet, mellom hver repetisjon, og ikke minst kjørt flere repetisjoner, som jeg ser fint hadde gått an, også den gang.. ;) https://www.youtube.com/watch?v=_9spZns8X6c Skal du virkelig ha kontroll på din egen trening, er det vesentlig at du forstår treningsprogrammering. I denne artikkelen har jeg kun gått inn på et enkelt tips. I manualen «Treningsprogrammering og Metoder», som er en del av StyrkeCoach-kurset mitt, har jeg derimot gått grundig til verks, i hvordan du kan sette opp egne effektive treningsprogrammer. Om du vil lære hvordan du skal sette opp dine egne effektive treningsprogrammer - klikk her.  


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published