Cart 0

Hvilken grepsbredde er mest effektiv for nedtrekk? (med video)

Lats Nedtrekk

Det dukker stadig opp spørsmål og diskusjoner om hva som er «best» når det kommer til trening av nedtrekk. Det korte svaret er som regel alltid at det «kommer an på» hva du vil med øvelsen. Det er sjeldent noe som alltid er best for alle.

Når det er sagt er det mange som anbefaler spesifikke grepsbredder for å «treffe» ulik muskulatur i større eller mindre grad (stort sett i større grad). En typisk anbefaling har vært «jo bredere grep, desto mer vil du treffe latssen», eller vingene om du vil. Holder du ekstra bredt og kjører 23 reps med 82,44% av 1RM, (som er helt utenkelig for de fleste), vil du faktisk få vinger og fly til neste nivå.

Spørsmålet er om bredere grep er bedre for latsen? Vi har vel egentlig ikke hatt en klart konklusjon på dette inntil denne norske studien dukket opp: Effects of grip width on muscle strength and activation in the lat pull-down.

Studien ville se på hvordan ulike grepsbredder under nedtrekk med et pronert grep (det vil si overhåndsgrep), påvirket muskelaktivering og styrke. 15 menn kjørte derfor på med en belastning som tilsvarte deres 6RM i nedtrekk med smalt grep (ca. skulderbredde), middels bredt grep, (ca 1,5 x skulderbredde) og bredt grep (ca. 2 x skulderbredde).

Hva ble resultatet?

  • Det bredeste grepet viste seg å være det svakeste grepet.
  • Aktivering av latsen/vingene var tilsvarende mellom de 3 ulike grepsbreddene.
  • BICEPS ble aktivert i størst grav av det middels brede grepet.

Så, et midddels bredt grep kan se ut til å være «det beste», selv om variasjon innen både grepsbredder og grepstyper, er å anbefale.

Hvordan utføre nedtrekk? 

Jeg anbefaler de aller fleste å kjøre vanlige nedtrekk med følgende teknikk.

 P.S. Om du likte denne, kommer du til å elske dette produktet! Older Post Newer Post