Cart 0

Trener du ikke plyometrisk? Da blir du hengende etter!

Plyometrisk Spenst

Plyometrisk trening er forenklet sagt trening av EKSPLOSIVE og reaktive ferdigheter, og kan både utføres for/med underkopp og overkropp, via øvelser som spensthopp, fallhopp, plyometriske pushups, kast av medisinballer, osv. Spørsmålet er om dette er noe DU bør fokusere på?

Svaret på dette finner du trolig om du har svaret på hva du trener FOR.

Trener du «bare» for å se bedre ut, er det kanskje ikke nødvendig (selv om du da også vil kunne dra fordeler av denne treningsmetoden).

Trener du derimot for å bli sterkere og mer eksplosiv, enten som et mål i seg selv, eller for å bli bedre i idrett.... DA ER SAKEN EN HELT ANNEN!

Fakta er at plyometrisk trening er TOTALT bortkastet tid!! ELLER?

Basert på erfaring vil jeg påstå at ulike former for plyometrisk trening absolutt utvikler atletiske kvaliteter. Jeg vil i tillegg påstå at økning av styrke er det smarteste du kan gjøre om du ønsker å prestere bedre, men når DET er i boks, bør du utvilsomt legge inn et par plyometriske driller i treningsregimet ditt, som for eksempel vertikale spensthopp som jeg så flott demonstrerer til høyre ----- >>>

Det POSITIVE er at du slettes ikke trenger mye for å oppnå effekt!

Jeg vil trekke frem et par studier på dette området.

The effect of 8-week plyometric training on leg power, jump and sprint performance in female soccer players.

Hensikten med studien var å finne ut av hvordan 8 uker med plyometrisk trening i tillegg til teknisk og taktisk fotballtrening påvirket kraftutvikling i bein, i tillegg til spenst og sprint. Både kontroll- og testgruppen trente 4 ukentlige fotballøkter som vanlig, og testgruppen utførte i tillegg til dette EN ukentlig spenstøkt.

Resultatet viste signifikant økning i tresteg, vertikalt spensthopp, lengdehopp, kraftutvikling og 20-meter sprint blant testgruppen. Konklusjonen ble at det særlig under konkurransesesong, der en har begrenset med treningstid, vil kunne være hensiktsmessig å trene plyometrisk.

Effects of 8-week in-season plyometric training on upper and lower limb performance of elite adolescent handball players. 

Hensikten med denne studien var å sjekke hypotesen om at plyometrisk trening for underkropp og overkropp blant håndballspillere, ville øke kraftutvikling, spenst, muskelvolum og kast/skudd-hastighet. Kontroll- og testgruppe trente håndball som vanlig, mens testgruppen i tillegg utførte 2 ukentlige økter med plyometrisk trening.

Resultatet viste økt kraftutvikling i underkropp og overkropp, økt vertikalt spenst, økt relativ kraftutvikling og sprinthastighet. I tillegg så en også økninger i lårenes muskelvolum, men ikke i overkropp.

Hva har dette å si for DEG?

Studiene forteller at spenst og plyometrisk trening er noe du virkelig bør vurdere å ha med i treningsregimet ditt. Det beste er kanskje at du ikke trenger å gjøre så mye heller.

1-2 økter i uka er mer enn overkommelig enten du bedriver idrett, eller ikke.

Løsningen:

  1. Tren styrke så du blir «så sterk du trenger å være.» Du finner oppskriften på dette i «Styrketrening for idrettsutøvere».
  2. Bak inn 1-2 ukentlige økter med plyometrisk trening i treningsprogrammet ditt.

Og vips vil du se at du bedrer dine atletiske ferdigheter. Gjør du dette korrekt, er det er resultat som er GARANTERT. Det skjer hver gang. Older Post Newer Post