Cart 0

Vårt intervju med styrkecoachen og treneren Kelly Bagget - mannen bak Vertical Jump Bible!

Benkpress Bulgarske utfall Hamstrings Kelly Baggett Knebøy Kunder No Bull Speed Development Manual Skulderpress Spenst Styrketrening Treningsprogram Treningsprogrammer Vertical Jump Bible

Kan du gi oss en kort introduksjon av deg selv?
Jeg er trolig mest kjent for hjemmesiden min higher-faster-sports.com og treningsbøkene mine Vertical Jump Bible og No Bull Speed Development Manual. I år fyller jeg 40 og har siden jeg var liten gutt vært interessert i å bli en bedre utøver. Det tok ikke lang tid før jeg ble totalt bitt av "treningsbasillen" og kan vel innrømme at jeg ble "besatt" av å finne ut så mye jeg kunne om om trening. Det har egentlig aldri tatt slutt heller. Coaching-karrieren startet i 20-årene og det er fortsatt jobben min. Klientene mine består av utøvere innen amerikansk fotball, basket, boksing, volleyball, styrkeløft, kroppsbygging og ikke minst personer som trener for å "se bra ut". Bildet under viser en yngre utgave av Kelly - man kan si mannen har rimelig god spenst! Kelly Baggett
2. Hva er de vanligste feilene du ser når utøvere og kunder komponerer sine egne treningsprogrammer?
Et godt treningsprogram pleier å se mindre utfordrende ut på papiret enn hva det faktisk er i virkeligheten. Når utøvere og kunder lager sine egne programmer ønsker de som regel å inkluderer alt mellom himmel og jord. Jeg ser nesten alltid for mange øvelser og et altfor høyt treningsvolum. I tillegg ser jeg to typiske fremgangsmåter når det gjelder arbeid med bevegelighet og korrigerende trening (kall det gjerne skadeforebyggende trening). 1: De som ikke gjør noe av det. og.. 2: De som overanalyserer dette til døden og prøver å omgjøre hver eneste øvelse til en korrigerende- eller aktiveringsøvelse. Jeg prøver alltid å få en kunde til å havne et sted i midten, noe som ofte viser seg å være en utfordring. Personer med bevegelsesrestriksjoner som pleier å løfte tungt ønsker ikke å gå "tilbake til start" og gjenskape grunnleggende funksjoner via "pingle-øvelser". Personer som er vant til å utføre mye korrigerende trening ønsker derimot som regel ikke å lesse på med vekter og kjøre tungt på gjennom smertebarrieren. Jo flere utøvere og kunder man møter, desto mer ser man sammenhenger mellom personlighetstype og trening.
3. Hvilke 3 øvelser er dine favoritter for utvikling av styrke? Hvorfor? Og hva er de vanligste tekniske feilene du legger merke til med dem?
Jeg liker ikke å skulle begrense meg til 3, men jeg skal prøve. Øvelse # 1: Først ut vil være en variant av knebøy: (vanlig, frontbøy, bulgarske utfall). All har fordeler og ulemper. Under vanlige knebøy får du mer involvering fra lår og hofter, men også mer involering av rygg. Med frontbøy får du mindre stress på ryggen samt en fin korrigerende effekt på brystryggen, men hamstrings blir også i stor grad "tatt ut" av bevegelsen. Med bulgarske utfall kan man få alle fordeler med knebøy og ikke minst redusere stresset på korsryggen, men man er nødt til å utføre dobbelt så mye arbeid siden hvert bein trenes individuelt. Så, hva er best? Det kommer an på og jeg både liker og bruker dem alle. Når det gjelder tekniske feil ser jeg vanligst knær som kollapser (beveger seg innomver), overdreven knevandring (knær som beveger seg langt foran tærne), heler som hever seg fra underlaget og krumning av korsryggen. Knær som kollapser er som regel bare en teknisk feil og vil korrigeres ved å gjøre kunden oppmerksom på dette. Knær som beveger seg for mye forover, eller heler som hever seg, kan stamme ifra overdreven stramhet i hamstrings eller begrenset mobilitet i legger og ankler. En korsrygg som krummer seg kan enten stamme ifra dårlig fleksbilitet i hamstrings eller begrenset bevegelighet i brystryggen. Om kunden krummer korsryggen under knebøy, men kan utføre frontbøy vet du at det er problemer med mobilitet i brystryggen. silje bulgarske utfall 2 Øvelse # 2: Skråbenk med frivekter. Hvorfor skråbenk? Vel, fordi vinkelen er mer naturlig i forhold til press- og dyttebevegelsen i virkeligheten. Når folk eller utøvere dytter i idrett eller for øvrig lar dem overkroppen vinkle seg noe forover. I tillegg får man ved skråbenk mye stabiliserende arbeid. Varianten krever også at man må heve frivektene til startposisjon, noe som avhenger av god fullkroppssstyrke. Øvelse # 3: Power Clean/Power Snatch: Jeg liker dem begge. Ikke alle klarer å utføre dem korrekt og de bør unngås av de som ikke kan det, men løftene har unike egenskaper og bør anvendes av de som har forutsetningene tilstede.  Må bare legge til at jeg i tillegg liker stående skulderpress, varianter av markløft og pullups, samt gymnastiske progresjoner av øvelser i ringer og "planche".
4. Har du en øvelse du mener er "oppskrytt" for utvikling av styrke? Isåfall, hvorfor?
Trolig benkpress. I misliker den ikke, men jeg vil heller velge stående skulderpress når det kommer til mål av "funksjonell" press-styrke.
5. Om du kun måtte velge EN øvelse for å få personer til å bevege seg bedre med mindre kompensasjoner, hvilken ville det vært og hvorfor?
Om jeg kunne måtte velge EN ville det vært "overhead squat". Et sett med 10 reps kun med et kosteskaft utført daglig kan føre en langt på vei. De fleste som jobber foran laptoppen har begrenset mobilitet i brystryggen og stramme lats. Øvelsen treffer disse områdene og skaper også mobilisering av hofter og ankler.
6. Om du kun hadde 15 minutter 3 ganger i uka til å trene, hva ville du gjort?
Det ville vært avhengig av målsetning. Om det var for meg selv ville jeg nok endret på ting fra økt til økt, men skulle jeg skrevet opp et generelt program for noen andre ville det sett ut noe tilsvarende dette: Økt 1: Press-bevegelse i supersett med belastede pullups Økt 2: Frontbøy i supersett med swings Økt 3: Press med frivekter, roing, en triceps og en bicepsøvelse.
7. Har du noen "ukjente" øvelser eller metoder du anbefaler?
Skjermbilde 2013-03-03 kl. 14.44.34Jeg har vel ikke noen ukjente øvelser sånn sett, men hoftemobilitet og hofteabduksjon er jo stort i disse dager. Etter min mening er det lite som kan trene opp disse kvalitetene bedre enn et skikkelig spark. For utøvere innlærer jeg av og til et roundhouse spark og anvender det som en del av mobilitetsrutinen deres. Jeg har også alltid likt pullovers med frivekt, en knall øvelse for styrke, men som også er meget effektiv for bevegelighet i skuldrene siden de setter latsen på en god strekk. I tillegg har den en mobiliserende effekt på brystryggen. - Kelly Baggett PS: Produktene til Kelly Baggett er utvilsomt verdt investeringen. Den nyeste utgaven hans av Vertical Jump Bible er rett og slett et "must" for alle trenere som tar styrketrening seriøst. Den inneholder mye verdifull innsikt, ikke bare om målsetningen er bedre spenst, men også generelt om styrke og fremgang.


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published